Моите цветя

Често пропускам да уточнявам какви са цветята, които използвам в бижутата. Някои са ги припознавали като истински и изсушени, други са ме питали от какъв материал са и дали са трайни...Ето защо реших да пиша по темата.

Цветята, които използвам за бижутата, са изцяло ръчно изработени от мен. Ако не бяха те, вероятно не бих правила бижута.
Изработвам ги от полимерна глина. Това е материал, който съчетава в себе си свойствата на керамиката и пластелина взети заедно. Пече се. В сурово състояние полимерната глина е еластична и мека, но след термична обработка става твърда, с относителна чупливост.
Изполвам марката Cernit. Предпочитам я заради това, че е от най-здравите след изпичане. Само по-тънките детайли могат да се счупят, но трудно ( при силен натиск), а по-често се огъват и запазват целостта си. На практика с малко грижи цветята имат дълъг живот, а бижутата с тях са не по-капризни от всяко друго фино бижу.
За моделиране на цветята използвам предимно ръцете си и някои инструменти. Не използвам калъпи, отливки или каквито и да е способи, които оформят сами цветето. Придавам форма с ръцете си на всяко едно листенце поотделно и добавям при нужда светлосянка или друг нюанс. Според цветето добавям тичинки, които също правя сама от памучна нишка обработена допълнително за водоустойчивост, здравина и твърдост.
Харесва ми цветята да са реалистични, но много обичам и всякакви винтидж стилове. Така започнах да третирам цветята с ралични пудри, пигменти и бои. Това дава характерното състаряване на цветята ( предполагам оттук е идеята, че това са истински и сушени цветя).


Възможностите за цветове и цветови комбинации са неизчерпаеми. От цветята, като видове, съвсем не съм опитала всичко, но принципът на работа е един и същ ( или да кажем има няколко основни), така че на практика цветята, които мога да изработя също са много и разнообразни. Не се притеснявам да опитвам, както и да отказвам, така че ако имате различна идея, попитайте.
За да са по-здрави цветята почти без изключение нанасям лак като завършек.
Цветята от полимерна глина са много леки. Това позволява изработката на по-едри бижута и аксесоари, които да бъдат носени с лекота и комфорт.
Глината, която използвам е водоустойчива, така че няма проблем бижутата да се намокрят или носят в дъжд, но е добре да се посушават.

Поздрави,
Венета