"Обеци" или "обици"?

22 юни 2018

Периодично се случва да ме поправят за изписването на думата, затова ето малко информация по въпроса.

Двата начина на изписване са съвсем равностойни и човек спокойно може сам да избере, кой да използва или поне докато не се промени езика ни.

В потвърждение реших да споделя една статия от сайта "Как се пише?" :

"Двете форми са дублетни и могат да се употребяват равностойно в книжовната реч: обеца/обица, мн.ч. обеци/обици.

Не съжалявам, че съм работила в тази фирма – сега вече си имам обеца/обица на ухото.
Дамата кимна, а диамантените обеци/обици се залюляха примамливо.
"

 

Ако обичате българския език, може би ще ви се стори много полезен и сайта на институтът за български език „Професор Любомир Андрейчин“ на БАН. Има чудесни ресурси, сред които правописен, тълковен и синонимен речник, езикови игри и други.

Поръчвала съм кристалите им от много места, но откъдето и колкото и да поръчам, кристалите винаги пристигат опаковани по един и същ начин - ЕДИН ПО ЕДИН. Изключение правят единствено по-евтините им серии. От опита с тях знам, че не се надраскват лесно, затова не мисля, че причината другите да се опаковат поединично е крехкостта им. Смятам, че е любовта към това, което правиш, желанието да го правиш по най-добрия начин и уважението към клиента.

прочети още

Всички елементи са моделирани на ръка. Използвам инструменти за моделиране, но не употребявам калъпи, отливки или каквито и да е други оформящи способи. Придавам форма с ръцете си на всяко едно листенце поотделно и добавям при нужда светлосянка или друг нюанс. Според цветето добавям тичинки, които също правя на ръка от памучна нишка импрегнирана допълнително за водоустойчивост, здравина и твърдост.

прочети още

За нежни, ефектни и качествени бижута и аксесоари в сватбения ден използвам висококачествени материали - кристални перли Swarovski, сребърни елементи ( проба 925) / сребърни елементи с позлата, сребърна и посребрена тел, ръчно изработени цветя. Можете да избирате между колиета, обици, гривни, аксесоари за коса, комплекти.

прочети още
Сребро и лицензи
2 януари 2018

За мен винаги е било важно да мога да гарантирам на хората, че това, което получават, е точно онова, което виждат и четат в описанията.

прочети още

Бижутата от полимерна глина са устойчиви и имат дълъг живот. Притежават твърдост, известна пластичност и са много леки, което носи комфорт при използването им.

прочети още